Anhörig till någon som har alkohol eller drogberoende/missbruk

Orolig anhorig missbrukare

Tips och råd i en svår situation

Det är aldrig lätt för en familj att upptäcka att en familjemedlem har en missbruksproblematik. Att veta vad som måste göras för att hjälpa en person att ta beslutet att bli drogfri, kan vara en svår uppgift att hantera ensam.

Mycket ofta kommer en missbrukare till en början att vägra gå igenom en rehabilitering och familjen kan känna besvikelse över att de inte kan hjälpa.

Att förstå hur beroende fungerar och varför en person kan vägra behandling, även när de verkligen önskar att de kunde vara nyktra och drogfria, kan hjälpa dig att behålla styrkan och ta dig igenom denna svåra tid.

Första steget är att motivera personen att besluta sig att sluta med droger. Våra motivatörer kan hjälpa dig med detta så att du vet hur du kan gå till väga. Kom ihåg att motivation är en färskvara så agera snabbt när personen ber om hjälp.

Anhöriga behöver stöd och utbildning för att veta hur de ska hantera den närstående med missbruks-problematik. Forskning visar att anhöriga har en viktig roll att spela i den närståendes tillfrisknande, då de har en unik position att direkt eller indirekt motivera denne in i professionell behandling. Ring oss så kan vi boka en tid där ni kan få råd om hur ni bäst kan hantera situationen.

Vad är beroende?

anhorig missbrukare

Beroende är en patologisk kärleks- och tillits relation till ett objekt eller en händelse” (från boken: Jaget och missbrukaren av Craig Nakken). Patologisk betyder här att relationen till drogen, spelet eller shoppingen inte är hälsosam. Denna förklaring fångar kärnan i beroendet, vare sig det är till en drog, sex eller att dra i en enarmad bandit.

Man är beroende om man inte kan följa sina egna regler och principer, utan som på grund av sitt beroende, upprepade gånger bryter mot dessa regler och principer.

Beroendet får personen att använda en drog för kortsiktig tillfredsställelse. Men man får betala ett pris för det, eftersom beroendet på längre sikt orsakar besvär och lidande. Beroendet åtföljs av besatthet, tvångsmässigt beteende och kontroll förlust.

När den som är beroende inte använder droger tänker han på den, planerar och ser fram emot nästa tillfälle att få ta droger igen. Häri ligger besattheten. Drogbruket skadar individens hela tillvaro. Trots det har den som är beroende ett tvång eller en övermäktig drift att fortsätta droga, trots plågsamma konsekvenser. Man använder droger för att lindra de besvär som drogbruket ger upphov till. På så sätt leder fortsatt bruk av drogen till fortsatt bruk av drogen. Det är detta som är beroende.

När man som anhörig förstår detta så är det enklare att förstå personens beteende.

Var inte en “möjliggörare”

Orolig anhorig missbrukare

En “möjliggörare” kan tro att de hjälper när det i själva verket är de som bidrar till en persons självförstörelse.

Eftersom det är hårt för vissa människor att acceptera detta, gör detta det faktiskt möjligt för en person att fortsätta att missbruka droger eller alkohol.

I stället för att insistera på att personen får professionell hjälp, kan en möjliggörare låta en missbrukare som har bränt sina broar, att bo i hemmet, hjälpa honom att hitta ett jobb, låna honom en bil (som han använder för att hämta droger), eller ge honom mat varje dag.

Finansieringen är ett sätt som möjliggörare tillåter drogmissbruk att fortsätta, när en missbrukare har förlorat samtliga sina inkomstkällor.

Om då familjen fortsätter att stödja personen ekonomiskt, kan personen köra sig själv rakt ner i en själv-destruktiv bana.

Det kan ta en ganska stor portion av självdisciplin för att stoppa att möjliggöra, att hjälpa en person i trubbel är naturligt för en kärleksfull familj.

Att ge ett litet lån, hjälpa honom att hitta en ny bil efter att han förstört den sista, ringa runt för att hjälpa honom att hitta ett jobb. Alla dessa vänliga handlingar kan helt enkelt vara att förlänga hans drogmissbruk.

Hur man gör det fel

En ung kvinna kommer hem och frågar sina föräldrar om 3500 kr för hyran. De frågar varför hon inte kan betala sin hyra, hon säger att hon förlorade sin plånbok och hon hade alla hennes hyrespengar i den. Trots att hon inte hade tillräckligt med pengar till hennes hyra månaden före, och hon har varit sjuk en hel del på sistone, så ställde föräldrarna inga fler frågor. De ger henne pengar och hon går därifrån utan att hon egentligen blev hjälpt.

Hur man gör det rätt

En ung kvinna ber om hyrespengar. Föräldrarna ifrågasätter varför hon inte kan betala hyran och noterar att hon bad om 600 kr för att slutföra sin hyresbetalning bara tre veckor innan. Hon säger att hon förlorat plånboken. I stället för att göra det möjligt för henna att manipulera, säger pappan att kravet för att låna ut kväver motprestationen att han ska kunna se hennes kvitton av den senaste tidens kostnader och lönecheckar. Hon får ingen möjlighet att ljuga, och familjen bidrar inte till hennes drogmissbruk genom att ge henne pengar som bara kommer att gå direkt till hennes langare. De kan nu arbeta på det verkliga problemet.

Kontakta oss så hjälper vi dig.Länkar:


BLOGGANSVARIG

Marcus

Social Media Manager - Narconon Eslöv

NARCONON ESLÖV

DROGUTBILDNING OCH REHABILITERING